Corvette Club Bergen logo
    Siste oppdateringer:   03.05.22 - Terminliste 2022 |||

Klokken i California nå:

 
Klokken i Florida nå:

 

Tilbake til oversikten

Ombygging av lykter til C3.

Biler registrert før 1971 blir godkjent med originale blinklys uten problemer de aller fleste steder her i landet. Men på biler registrert etter 71 har Vegdirektoratet innskjerpet reglene. Ihvertfall skylder de lokale biltilsynene på det. Veteranbiler registrert etter 71 skal i utgangspunktet ha orginale lys, men Vegdirektoratet har funnet et smutthull som heter at: "dersom trafikksikkerheten svekkes" skal lysene bygges om. Derfor blir man pålagt å bygge om til orange blinklys på de fleste trafikkstasjoner. Temmelig tåpelig spør du meg. Men, men. Det er gjort på 2-3 timer å bygge om, og vi viser deg hvordan her.

Minner om at det IKKE er tillat med orange parklys foran.
Det er heller ikke tillat med røde sidemarkeringslys bak. Disse kan tapes over (Blir godtatt de fleste steder) eller man kan montere gule bak også. (Sidemarkeringslysene er fysisk like foran og bak på de fleste amerikanske biler.)

Vi viser ombyggingen på en 79 Corvette. Fremgangsmåten er stort sett lik på alle årganger av Corvette, og i grove trekk på alle amcars med rød/hvite blinklys.
På C5 Corvetter velger de fleste å kjøpe ferdig "Europa" ledningsnett og Europalykter som har orange felt til blinklys. Det finnes orange Europa lykter til C4 også men jeg vet ikke om det finnes ferdige ledningsnett til C4 å få kjøpt. Selv med de ferdige ledningsnettene må man inn å klippe ledningen ved bremselysbryteren og ved noen av settene til C5 må man også klippe litt bak ved lyktene når man skifter til Europa ledningsnett. Helt plug and play er det altså ikke på disse heller.

Dette trenger du:

Lykter C3
 
  • 2 stk 1 polte orange pærer
  • 2 stk 2 polte orange pærer
  • 2 stk 5 watts parklyspærer med pæreholder og gjerne med gummigjennomføringer slik jeg har valgt å bruke
  • Skjøtehylser av god kvalitet. Jeg bruker Wurth sine som blir helt tette når de blir varmet opp med lighter el.
  • Et par strips
  • Cirka en halv meter ledning
  • Maskeringstape kan være lurt for å beskytte lakken.
  • Borremaskin. Helst med trapesbor . Da slipper du risikoen for at borret hugger til og du kan i værste fall ødelegge hele lykten.

 


 

Vi begynner foran.

Min bil har hvite parklysglass og er dermed enkel og bygge om. En del Vetter er levert med orange glass og da har du ikke stort valg annet enn å skifte disse eller montere en egen liten lykt for å få hvitt parklys.

De 2polte orange pærene passer direkte i den originale pære holderen og blinklysproblemet er løst allerede. Det gjenstår bare å lage hvitt parklys.

Lykter C3
 

Bor forsiktig hull i lyktene. Jeg har valgt å borre 21mm hull og sette inn standard gummigjennomføringer. Dermed får pærene passe presspasning og blir enkle å skifte samtidig som det blir bra vanntett. Regner med at Biltema og andre har slike småpærer med holdere. Mine kommer fra Bosch eller Hella.

Lykter C3
Klar for montering.
 
Lykter C3
 

Ledningen som går litt på "utsiden" av pæreholderen er jord. Med en prøvelampe finer du hvilken av de to andre som er til parklys og blinklys. På min bil var det en brun ledning til parklysene. Litt klipp og lim og varming av skjøtehylser så er det hele klart.

 


 

Vi flytter oss bak

Lykter C3
 

Skru løs lyktene. På høyre side drar du begge pæreholderne inn i den innerste lykten. På venstre side er det greiest å dra begge inn i den ytterste.

Lykter C3
 

De enpolte orange pærene har styretapper som er usymmetrisk plassert i motsetning til den gamle hvite pæren.

Lykter C3
 

Slip vekk den ene av tappene så er pærene klar til montering i den gamle pæreholderen.
Denne pæren skal settes inn i pæreholderen til ryggelyset.

Lykter C3
 

Det er jo enkelt å finne +ledningen til ryggelyset. Den går jo inn i "midten" på pæreholderen. Denne ledningen klippes ca 3 cm før pæreholderen. På ledningene til bak/bremselyset må du måle deg fram . Ledningen til bremselyset klippes over, også denne ca 3 cm fra pæreholderen. Så bytter du om disse to ledningene og kobler dem sammen igjen. Strømmen som tidligere gikk til bremselysene skal altså kobles inn på ledningen som tidligere gikk til ryggelysene. Og omvendt. Du må kanskje forlenge den ene ledningen noen få cm.

Lykter C3
 

Når strømpene er ferdig varmet er det bare å montere det hele. Jeg benyttet anledningen til å montere nye friske lamper isteden fro de matte gamle.

 


 

Vi flytter oss inn i bilen og finner bremselysbryteren.

Nå gjenstår siste trinn i prosessen. Hvis du ikke klarer å vente men prøver lysene vil du se at:
-Blinklysene fungerer tilsynelatende normalt, men bremselysene lyser når du setter bilen i revers og blinklysene lyser orange når du trykker på bremsen.

Lykter C3
 

Bryteren kan være vanskelig å se, ihvertfall hvis du ikke fjerner luftekanalen til den venstre ventilasjonsdysen. Ta av stikket inn på bremselysbryteren og dra dette til deg.

Den har som oftest en hvit og en eller 2 orange ledninger. Klipp den hvite over og skjøt innpå en ny ledning.

Lykter C3
Sett stikket på plass.

OBS OBS. På endel nyere USbiler med ABS og Cruise så må disse styreenhetene også ha signal fra bremselysbryteren. Hvis du klipper signalet "for tidlig" kan disse styreenhetene miste signalet.Vet ikke hvordan det er med Corvette men jeg har vært ute for 96 Camaro som fikk problemer med ABS og Cruise etter ombygging til norske lys pga at ledningen var klippet på "feil plass". Mange biler har egen bremselysbryter til cruisen men det varierer som sagt.

Demonter det venstre kickpanelet og gjerne innstegslisten. Her vil du finne en pølse med ledninger. På 78 og 79 Corvette er det den lysegrønne ledningen som går til ryggelysene. Klipp denne over og skjøt den sammen med den nye ledningen du har strukket fra bremselysbryteren. På andre årganger bør du måle deg fram til riktig ledning.

Lykter C3
 

Monter alt sammen igjen. Og voila! Du har nå orange blinklys foran og bak samt hvite parklys foran. Pent? Nja er vel ikke det akkurat. Men etterhvert som du blir vant til det sluter du å irritere deg. Og så mange svimete medtrafikanter som virrer rundt på veiene har det kanskje en liten nytteverdi. Folk reagere kanskje kjappere på et orange blinklys enn et rødt?

 


 

Det finnes sikkert flere måter dette kan bygges om på. Vi har valgt å sette orange pære i ryggelyset og bruke dette som blinklys. Du mister altså ryggelyset med vår metode. Dette er likevel den beste løsningen, for ingen vil vel frivillig montere en egen lampe til blinklyset? På Corvette sitter ryggelysene så nærmt bilens ytterkant at det ikke byr på godkjenningsproblemer.
Skulle du savne ryggelys er det kanskje plass til å montere inn en lyspære til i ryggelykten. Har ikke prøvd om det er plass. Du bør ha minst 2X10 watts pærer skal de ha noen særlig nytte som ryggelys.

Lykter C3
 
Lykter C3
 

Lykke til!

 
 
 

Utskriftsformat av artikkelen.

 
 
artikkel av: Ketil Lea